Wat doen wij?

De Rietdek Specialist van het noorden!

U kunt bij ons terecht voor onder andere:

Het aanbrengen van nieuwe rieten daken | Het vervangen van rieten daken | Het repareren van rieten daken | Een onderhoudscontract voor uw rieten dak | Het kammen en schoonmaken van uw rieten dak | Het bestrijden en verwijderen van mos en algen van uw rieten dak | Reparaties, zoals vogel- en stormschade aan uw rieten dak | Timmerwerkzaamheden aan uw dakconstructie | Het plaatsen van dakramen en dakkapellen in uw rieten dak | Het vernieuwen van bestaande dakpannen | Het opnieuw verlatten en vervolgens terugleggen van de bestaande pannen | Het rietstoppen tussen de sporen | Het aanbrengen van isolatie over dakbeschot

NIEUWBOUW

Wij van Rietdek Specialist Van der Veen verzorgen nieuwe rieten daken op uw nieuwbouw woning. Het geeft de woning een stijlvolle uitstraling.

Lees meer
RENOVATIE

Met het natuurproduct riet kan de vakman schitterende rieten daken maken. De daken beschermen gebouwen tegen invloeden van buitenaf zoals zon, regen, hagel en wind. Wij kunen u hierbij helpen.

Lees meer
ONDERHOUD

Zit de nieuwe laag riet erop, dan is het aan te raden om een rietdekkersbedrijf eens in de 5 jaar onderhoud te laten plegen. Wij van Rietdek Specialist Van de Veen kunnen dit onderhoud voor u doen.

Lees meer
SCHOONMAAK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Lees meer

Nieuwbouw

Een rieten dak op uw nieuwbouw woning geeft een woning een stijlvolle uitstraling. Steeds vaker kiezen architecten en opdrachtgevers voor een rieten dakbedekking in hun ontwerp.
Uw nieuwbouwwoning krijgt een schitterende en stijlvolle uitstraling, zonder direct klassiek over te komen. Uiteraard kan de Rietdekspecialist uw woning voorzien van een klassieke kap,
maar riet leent zich ook uitstekend voor de meest uiteenlopende moderne ontwerpen voor dak- en gevelbedekking.
Voor de aanvoer van riet, steigermaterieel en overige materialen; controleren wij vooraf de bouwplaats op toegankelijkheid en ruimte. Er ontstaat door het rietdekken vaak veel afval op de bouwplaats en daarom is het van belang om de bouwplaats schoon en overzichtelijk te houden.
Als rietdekkersbedrijf voelen wij ons verantwoordelijk voor het afleveren van een betrouwbaar en kwalitatief goed rieten dak.
De aannemer zorgt voor de dichting van de dakconstructie en plaatst het schroefdak doormiddel van sandwichpanelen. Indien naden en kieren zich voordoen in de dakconstructie, ontstaat er een vergrote kans op vochtschade aan de binnenkant van het riet. Om een goed en duurzaam dak te kunnen waarborgen, controleren wij eerst de dakconstructie op de dichtheid.

Contact opnemen

Renovatie

Met het natuurproduct riet kan de vakman schitterende rieten daken maken. De daken beschermen gebouwen tegen invloeden van buitenaf zoals zon, regen, hagel en wind. Door deze factoren is het riet aan slijtage onderhevig. Om het dak zo lang als mogelijk in gezonde en functionele staat te houden zal onderhoud uitgevoerd moeten worden. Is het dak dermate oud dat onderhoud niet meer afdoende is en het dak het einde van zijn functionele levensduur nadert dan zijn er een aantal mogelijkheden om de levensduur van het dak alsnog te verlengen. Alle mogelijkheden hebben elk hun eigen voor- en nadelen uiteraard afhankelijk van de staat van het dak. Is uw dak aan renovatie toe dan zult u in ieder geval met uw rietdekker moeten overleggen wat voor uw dak de beste optie is.

De mogelijkheden:

1. Opstoppen
Bij het opstoppen wordt elke laag riet teruggetrokken, vaak nadat de gehele buitzenzijde van het riet ontdaan is van algen en mossen (het dak wordt eerst schoongemaakt). Hierdoor ontstaat ruimte onder de gaarde en kan nieuw riet, met een lengte van minimaal 70 cm. bijgestoken worden. Als de gaarde te zwak is (voornamelijk oude wilgengaarden) dan wordt deze verwijderd. Het dak wordt hierdoor op dikte gebracht. De gaarden worden (indien nodig) om de andere laag over het riet gebonden en blijven dus zichtbaar. Daarna wordt het dak afgedreven en goed schoongeveegd zodat er geen algen en mossen achterblijven.

2. Blank verstoppen (doordekken)
Blank verstoppen, ook wel genoemd: verdrijven of doordekken. Bij het blank verstoppen wordt net als bij het opstoppen eerst het dak schoongemaakt. Daarna wordt elke laag riet teruggetrokken zodat ruimte onder de gaarde ontstaat en nieuw riet met een lengte van 70 tot 90 cm. in het oude dak gebracht kan worden. Elke laag riet wordt, net als bij een nieuw dak, met een (bestaande) gaarde vastgebonden in het dak. Bij blank verstoppen zijn de gaarden aan de buitenzijde dus niet zichtbaar. Het dak wordt vervolgens afgedreven en schoongeveegd.

3. Overdekken
Bij het overdekken wordt het oude, meestal 10 tot 15 cm. dikke dak, schoon en vlak gemaakt. Over dit oude dak wordt een geheel nieuw rieten dak gedekt. Het overgedekte dak heeft dan een totale dikte 30 tot 40 cm. Voordeel hiervan is dat er weinig gesloopt hoeft te worden en het dak gesloten blijft. Een groot nadeel is dat rietlatten niet vervangen worden, het oude stoffige dak blijft zitten en als belangrijkste nadeel dat het dak bouwfysisch slechter zal functioneren. Hierdoor kan de levensduur van het overgedekte dak tegenvallen. Er is dan sprake van een slechte prijs / prestatieverhouding. Om die reden wordt het overdekken afgeraden.

4. Bijsteken
Dit wordt overal in Nederland toegepast, in het noorden overigens meer dan in het midden en zuiden. Bij het bijsteken wordt geen riet teruggetrokken in tegenstelling tot andere, duurdere methoden. Eerst wordt het dak goed schoongemaakt. Het mos en de algen worden verwijderd met een hark en of heggenschaar. Daarna wordt het dak schoon geveegd. Daarbij zal blijken dat het rietpakket niet overal even dik meer is en dus niet overal nog even lang mee zou kunnen gaan. Daarom wordt er nieuw riet met een lengte van 40 cm tot 60cm bijgestoken op de slechtste plekken. Het rietdak dak wordt hierdoor niet op dikte gebracht. Daarom kan deze methode allen toegepast worden wanneer er nog voldoende dakdikte aanwezig is. Er moet gemiddeld nog 15cm rietdekking op het dak liggen en het riet moet nog in redelijke staat verkeren en redelijk vast zitten. In veel gevallen blijven of worden de gaarden zichtbaar. Waar deze niet meer goed vast zitten worden deze opnieuw vast gezet. Daarna wordt het dak nogmaals afgedreven(aangeklopt) en schoongeveegd. Dit schoonvegen dient zorgvuldig te gebeuren zodat er geen voedingsbodem ontstaat voor een volgende generatie mossen en algen. Het rieten dak wordt hierbij bont van kleur omdat er nieuw geel riet door het oude vergrijsde riet heen wordt gestoken. Dit trekt over het algemeen na een jaar weer weg. Tot slot kunnen eventuele restjes algen en mossen bestreden worden middels een bespuiting. Deze opknapmethode heeft bij grote oppervlaktes vaak een goede prijs – prestatie verhouding. Men betaald een beperkt bedrag en het dak kan weer 5 tot 15 jaar mee (de exacte verlenging van de levensduur hangt sterk af van de toestand van het dak en de kwaliteit van het uitgevoerde werk).

Tot slot:
Bij al de bovenstaande methodes kunnen grote prijsverschillen optreden in offertes en uitgevoerd werk. Afhankelijk van de uren die de rietdekker besteed en de hoeveelheid en lengte van het riet dat hij inbrengt. Meestal zal het daarbij zo zijn dat het duurdere werk ook langer zal meegaan. Het gunnen van het werk aan een bepaald rietdekbedrijf is dan ook vooral een kwestie van vertrouwen.

Herstellen van schade
Bij een rieten dak is het mogelijk kleine schades of kleinere gedeelten te vervangen. Het nieuwe riet sluit dan naadloos aan op het bestaande dak. Wel zal er kleurverschil zichtbaar zijn doordat het nieuwe riet lichter van kleur zal zijn dan het oude. Dit kleurverschil zal doorgaans na 1 a 2 jaar verdwenen zijn.

Vernieuwen
Op een gegeven moment is geen van bovenstaande renovatiemethoden meer mogelijk of financieel interessant. Op dat moment is het dak toe aan gehele vervanging.

Contact opnemen

Onderhoud

Zit de nieuwe laag riet erop, dan is het aan te raden om een rietdekkersbedrijf eens in de 5 jaar onderhoud te laten plegen. Goed onderhoud verlengt de levensduur gemiddeld met 10 tot 15 jaar.
Het onderhoud bestaat uit: nalopen van rieten dak op slijtage; verwijderen van algen en mossen.
Riet is een natuurproduct en heeft onderhoud nodig om de levensduur van het dak te verlengen. Door mos en algengroei slibt het dak dicht en heeft het dak geen kans om te drogen en te ademen. Het is daarom zeer verstandig om door een vakbekwame rietdekker het onderhoud te laten plegen aan uw dak.
Als er een laag mos of alg op het dak zit is het aan te raden het dak schoon te maken doormiddel van het ambachtelijk afkrabben van de rietstengels met de achterkant van een nijptang, en het dak weer vlak te drijven met het drijfbord.
Nadat het het rieten dak is schoongemaakt en er draden zichtbaar zijn.
Het kan voorkomen als een dak schoongemaakt is en gerepareerd dat er de bindingen (de ijzeren draden zichtbaar worden in het dak). Dit kan voorkomen als een rieten dak slecht is gedekt of als het dak oud wordt. Een rieten dak kan ongeveer 2 a 3 keer worden schoongemaakt, De eerste keer zal ongeveer om de 10 a 12 jaar liggen dit is normaal dit noemen wij groot onderhoud aan het rieten dak. Het hangt wel af hoeveel bomen er om het dak heen staan. De 2e schoonmaakbeurt is meestal na 6 jaar hangt ook af hoe steil het dak is gedekt.
Daarna is het maar de vraag hoeveel slijtlaag er is gedekt, een nieuw dak heeft gevarieerd een slijtlaag ( de laag riet tussen de draden en de oppervlakte) tussen de 8 en de 15 cm. Dit hangt af van de rietdekker en hoe professioneel hij was.
Als je draden ziet is het meestal niet het einde van een rieten dak, onder deze draden zit vaak nog 15 tot 18 cm riet. Dus het dak zal vaak nog een tijd mee gaan (5 tot 10 jaar) wanneer goed onderhoud wordt gepleegd.

Wij adviseren u graag over onze ambachtelijke wijze over het onderhoud van een rietendak.

Contact Opnemen

Bekijk hier onze Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden 2020
Bel ons nu!